Tags

, ,

De Nederlandse klokkenluidersite Publeaks scoort al in zijn eerste maand. Een anonieme tip via de website dwon een partijleider tot opstappen. Er zijn nu ook plannen om een Vlaamse versie te lanceren.

Het concept achter Publeaks is simpel gebruikers kunnen anoniem tips en eventueel ondersteunende documenten doorsturen naar één of meerdere deelnemende redacties naar keuze.

Grote jongens als NRC Handelsblad en de Volkskrant, maar ook kleintjes al De Correspondent hopen dat klokkenluiders hun titel aanspreken bij het versturen van een waarde-publeak.

Dankzij dit systeem gaan de pluimen echt naar de journalist en het medium die zo’n lek het beste en tegelijk het snelste hebben uitgespit. Publeaks ging op 9 september van start en heeft in zijn eerste maand al bescheiden successen geboekt. Uit een eerste lek aan de Volkskrant, compleet met begeleidende documenten, bleek dat een zorginstelling bijna 100.00 euro had betaald aan een interimvoorzitter voor een maand werk, dit meldt de morgen op 11 oktober 2013.

Lees het volledige artikel van De Morgen.

(Feys, 2013)

Ook Vrij Nederland schenkt aandacht aan dit topic, zij melden dat “leak” websites nog nooit zo hot waren als de afgelopen jaar maar dat het idee om 1 algemene leak website, Publeak, te lanceren verdeelde reacties krijgt. Ook columnist Elma Drayer geeft haar opinie over dit idee en haar kritische bedenkingen.

(Drayer, 2013)

3462_Drayer Elma kleiner - © Bert Nienhuis- AEG voor BB en pers tot 19-1-2012

Lees het volledige artikel op onderstaande link.

Column Elma Drayer

Advertentie