Alle media in Finland staan voor dezelfde vraag: hoe worden we digitaal?
In Finland moet dringend een ommezwaai gemaakt worden. En snel. Van papieren uitgever naar multimediaal concern waarin ‘digitaal’ leidend is.

Aku AnkkA (Donald Duck) is een weekblad, een uitgave van het Fins- Nederlandse mediaconcern.  Het weekblad is al sinds 1951 enorm populair en heeft een oplage van 283 000 exemplaren. Dat is hoger dan veel kranten.

Aku Ankka is een van de 17 titels die mogen blijven. Samen met ‘focusmerken’ Linda, Story, Autoweek en dertien andere; 32 staan te koop, meldde Sanoma eind oktober. Als de titels geen nieuwe koper vinden worden ze gestopt en staan honderden mensen op straat.

Voor de 17 bladen die Sanoma handhaaft, ziet het concern voldoende (commerciële) mogelijkheden, in papieren vorm, maar vooral digitaal.

Sanoma maakt zich ernstige zorgen over de digitalisering en hoe ze geld kunnen verdienen terwijl ‘online’ het verlies aan papieren inkomsten niet compenseert. Een reclame op internet levert namelijk minder op dan een advertentie in print.

Rustig digitaliseren is er niet meer bij voor Sanoma. De Finnen hebben haast omdat nu al 90% van alle mediaconsumptie plaatsvindt via schermen: tv, pc, tablet, smartphone,… Sanoma moet ook sneller groeien omdat het concern zich in de schulden stak voor de koop van tv-bedrijf SBS.

De digitale inkomsten moeten dus snel omhoog. Dat geldt dan vooral voor tijdschriften in Nederlands en de kranten van Finland.

De grootste verandering voor de meeste journalisten van Sanoma in Finland is dat zij sinds dit jaar deel uitmaken van een gemeenschappelijke redactie. Die integratie leidt tot 70 ontslagen; bij de Finse nieuwsbedrijven werken 3000 mensen.

Het plan op lange termijn is alle digitale bedrijfsonderdelen te samenvoegen. Sanoma is op zoek naar nieuwe digitale activiteiten die zij gemakkelijk internationaal kunnen ‘uitrollen’. En dan is er geen plek meer voor belangen in Oost- Europa, Rusland en België. En mogelijk voor 32 tijdschriften in Nederland.

(NRC Handelsblad, 2013)

Advertentie