Vlamingen met een visuele handicap of andere leesbeperking kunnen vanaf vrijdag 13 december elke ochtend hun favoriete krant(en) beluisteren. De zeven Vlaamse dagbladen worden voortaan beschikbaar in audiovorm.

De vzw Kamelego, de vroegere Braillekrant, biedt die dienst aan in samenwerking met de uitgevers en de persdatabank Gopress, en met steun van de Vlaamse overheid. De technologie achter de audiokranten komt van de firma’s Pyxima en Sensotec.

Tot nog toe waren al de Corelio-kranten De Standaard en Het Nieuwsblad in audiovorm beschikbaar. Vandaag komen daar ook De Morgen, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws bij.

Meer dan 100.000 Vlamingen kampen met een leesbeperking. Het kan gaan om slechtzienden en blinden, maar ook om mensen met dyslexie.

De Vlaamse overheid schonk een eenmalige subsidie van 30.000 euro voor het project en biedt eveneens permanente financiële ondersteuning. De kranten zijn beschikbaar via de website www.anderslezen.be en kunnen online gelezen worden, maar ook worden gedownload en afgespeeld via de DAISY-speler of een mp3-speler.

Een abonnement voor De Standaard, De Morgen en de Tijd kost 140 euro voor een jaar en 85 euro voor een halfjaar. Voor een abonnement op Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg betaalt u 100 of 65 euro.

‘We bieden volledige kranten aan in audioformaat en maken daarvoor gebruik van een computerstem’, zegt Bert Paepen, de oprichter van Pyxima, een bedrijf dat softwarediensten levert voor de social profit sector. ‘Volgend jaar zal er ook een app beschikbaar zijn voor smartphones en tablets.’

audiokrant

 

Voor het volledige artikel, klik hier

(De Tijd, 2013)

Advertentie