Een voormalig FBI-medewerker heeft toegegeven vertrouwelijke informatie naar een journalist van persbureau AP te hebben gelekt over een Amerikaanse operatie waarmee een bomaanslag verijdeld werd. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de FBI-medewerker, Sachtleven,  hiermee de nationale veiligheid in gevaar gebracht en mensenlevens op het spel gezet. Sachtleben staat een gevangenisstraf te wachten van drie jaar en zeven maanden voor het lekken van de informatie. Hij zei via zijn advocaat spijt te hebben van het lek.

In mei 2012 publiceerde AP een verhaal over de CIA, die een aanslag van de Jementische tak van Al-Qaeda op een Amerikaans vliegtuig had tegen gehouden. Een persoon had het vliegtuig willen opblazen met een onderbroekbom. Het uitlekken van de informatie leidde tot een onderzoek. Het lek werd een van de ernstige in de Amerikaanse geschiedenis genoemd.

Het ministerie legde beslag op telefoongegevens van journalisten van AP in kader van het onderzoek. Een inbreuk op de journalistieke organisatie, volgens het persbureau zelf. Sachtleben werd pas gekoppeld aan het lek nadat rechercheurs de telefoongegevens koppelden aan een andere database met daarin mensen die toegang hadden tot de bom van de verijdelde aanslag. Hij had toegang tot het laboratorium waar de bom werd geanalyseerd.

file_9387

Huiskamp, F. (2013, september 24). Opgehaald van NRC: http://www.nrc.nl

Advertentie