De overname van L’Avenir door Tecteo doet ook politieke koppen rollen. De hamvraag luidt echter , waarom koopt een intercommunale kabelmaatschappij en energieleverancier een krantengroep?

De nieuwe diversificatie blijkt een steen des aanstoots. Tecteo bereikte 6 september een akkoord met de Vlaamse mediagroep Corelie over de overname van de titels van de krantengroep L’avenir. Voor de negen regionale edities van de krant en het gratis huis-aan-huisblad proximag legde Tecteo naar verluidt 26 miljoen euro op tafel. Die verschuiving in het medialandschap veroorzaakte onrust op de Waalse krantenredacties. Ze maken zich zorgen over hun onafhankelijkheid nadat Tecteo eerder dit jaar een schadeclaim eiste van 6 miljoen euro tegen een journalist van Le Soir.

In hun eigen persbericht geven ze duidelijkheid over deze aankoop. “Namelijk dat de uitbreiding van onze gedrukte en onlinemedia-activiteiten een logische stap is in onze ontwikkeling van het Franstalige medialandschap. Content wordt een belangrijke troef in de sector, en deze overname is een geweldige gelegenheid voor Tecteo om die content het beste te valoriseren.” MR-voorzitter Charles Michel verwijt Tecteo deel te nemen aan een politiek spelletje, omdat er enkel slachtoffers vielen van de liberale partij bij de doorgevoerde hervormingen.

St-phane-Moreau

Brebant, L. H. (2013). Tecteo schudt Waals medialandschap door elkaa. Trends, 79-81.

Advertentie